Možností konzervovania ovocia a zeleniny je veľa a odlišujú sa od seba spôsobom, zmenami, ktoré sú pri konzervovaní nevyhnutné, a dĺžkou trvácnosti. Pritom je dôležité, aby konzervovanie bolo lacné, rýchle, nenáročné a aby bol získaný výrobok chutný, zdravý a trváci. Všetky tieto predpoklady možno splniť len vtedy, ak použijeme najvhodnejší konzervačný a výrobný postup. Preto autori v tejto publikácii vybrali také návody, ktoré čo najviac umožňujú dosiahnuť uvedené predpoklady. Ak sa nám to podarí, potom je naša radosť zo zobratej úrody dvojnásobná, pretože konzervy nám budú po celý rok obohacovať a spestrovať našu stravu. A to isté stojí za námahu, ktorú musíme pri domácom konzervovaní ovocia a zeleniny vynaložiť. K moderným spôsobom konzervovania v domácnosti patrí aj mrazenie.